Ogłoszenie o zamówieniu na Organizację i przeprowadzenie kursu: Język angielski w gastronomii i turystyce dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce Numer ogłoszenia: 26877

Normal
0

21

false
false
false

PL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Arial”,”sans-serif”;}

Wadowice:
Organizacja i przeprowadzenie kursu: Język angielski w gastronomii i turystyce
dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Wadowickiego w ramach projektu
Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce

Numer ogłoszenia: 268779 – 2011; data zamieszczenia: 13.10.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU – usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Powiat Wadowicki , ul. Batorego 2, 34-100
Wadowice, woj. małopolskie, tel. 033 8734200, faks 033 8232433.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.starostwo.wadowice.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez
zamawiającego:
Organizacja i przeprowadzenie kursu: Język angielski w
gastronomii i turystyce dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Powiatu
Wadowickiego w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w
Małopolsce.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie kursu: Język
angielski w gastronomii i turystyce dla uczniów Zespołu Szkół Rolnicze Centrum
Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy w ramach projektu
Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce. Celem kursu jest nabycie
umiejętności posługiwania się odpowiednią, fachową terminologią związaną z
obsługą klienta w branży gastronomicznej i turystycznej, nabycie umiejętności
profesjonalnej obsługi turystów, podróżnych, gości hotelowych, pasażerów,
dzięki umiejętności właściwego komunikowania się w języku angielskim w mowie i
piśmie z turystami i z personelem obiektów turystycznych, noclegowych, punktów
gastronomicznych. Zakres tematyczny i warunki przeprowadzenia kursu: Miejsce
przeprowadzenia kursu: Kurs dla uczniów Zespołu Szkół Rolnicze Centrum
Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy odbywać się będzie w
budynku Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy, ul.
Dworska 8, 34-100 Wadowice. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali.
Planowana ilość osób: 10 Liczba godzin kursu powinna obejmować, co najmniej 30
godzin zajęć. Godzina zajęć teoretycznych obejmuje 45 minut zajęć. Długość
przerw jest ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę. Zajęcia mogą odbywać
się codziennie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej w godzinach
popołudniowych po zakończeniu zajęć szkolnych, a w weekendy, po wcześniejszym
ustaleniu terminu z liderem szkolnym. Wykonawca przed podpisaniem umowy ma
obowiązek dostarczyć do Zamawiającego szczegółowy harmonogram kursu, który
powinien zostać uzgodniony z liderem szkolnym projektu. Wykonawca zobowiązany
jest do: – bezpłatnego przekazania materiałów szkoleniowych, – realizacji kursu
przez wykwalifikowanych wykładowców, – wydania uczestnikom kursu
certyfikatów/zaświadczeń potwierdzających ukończenie kursu zgodnie ze wzorem
MEN. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za uczestników kursu w trakcie jego trwania,
a także za ewentualne szkody, które mogą powstać w związku z ich udziałem w
kursie. Na początku kursu powinien zostać przeprowadzony test językowy na
podstawie którego określony zostanie poziom znajomości języka angielskiego.
Kurs powinien być ukierunkowany na intensywną i praktyczną naukę języka
mówionego i skupiać się na dwóch umiejętnościach językowych: słuchania i
mówienia. Certyfikaty/Zaświadczenia o ukończeniu kursu powinny zawierać
logotypy Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej-
Europejski Fundusz Społeczny (UE EFS),Województwa Małopolskiego, Powiatu
Wadowickiego i Modernizacji kształcenia zawodowego w Małopolsce (MKZ) – (wzór
logo POKL, UF EFS, województwa i powiatu przekaże zamawiający). W przypadku
braku możliwości umieszczenia ww. logotypów na zaświadczeniu, konieczne jest
wydanie certyfikatów do każdego zaświadczenia zawierających ww. informacje. W
ramach promocji projektu Wykonawca umieści w miejscu realizacji kursu plakaty
związane z projektem, jego nazwę wraz z logotypami. Wykonawca jest zobowiązany
do przeprowadzenia wśród uczestników kursu oceny merytorycznej przebiegu kursu-
ewaluacji na podstawie przeprowadzonych ankiet na początku i na zakończenie
kursu. Wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu- ewaluacji Wykonawca przekaże
w formie pisemnej Zamawiającemu po zakończeniu kursu. Zgodnie z zasadami
finansowania Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki wydanymi przez Ministerstwo
Rozwoju Regionalnego, obowiązującymi od 1 stycznia 2011 r. personelem projektu
nie mogą być osoby zatrudnione w Instytucjach uczestniczących w realizacji POKL
tj. Instytucji Zarządzającej, Instytucji Pośredniczącej, Instytucji Wdrażającej
(Instytucji Pośredniczącej II stopnia), Regionalnych Ośrodkach EFS , Krajowym
Ośrodku EFS, Krajowej Instytucji Wspomagającej, chyba, że nie zachodzi konflikt
interesów, ani podwójne finansowanie. Zatem Wykonawca oświadcza, że od dnia
podpisania umowy nie będzie zatrudniony w żadnej z w/w instytucji lub że nie
będzie zachodził konflikt interesów pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i
zatrudnieniem przy realizacji niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało
miejsce podwójne finansowanie związane z jego zatrudnieniem. W przypadku, gdy
Wykonawca będzie zatrudniony w jednej z w/w instytucji jest zobowiązany dostarczyć
Zamawiającemu dokumenty potwierdzające, że nie zachodzi konflikt interesów
pomiędzy zatrudnieniem w tej instytucji i zatrudnieniem przy realizacji
niniejszego zamówienia oraz nie będzie miało miejsce podwójne finansowanie
związane z jego zatrudnieniem. Dokumenty jakie winien przedłożyć Wykonawca po
zakończeniu kursu: W związku z realizacją kursu w ramach projektu
współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny dokumenty winny być
opatrzone logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), Unii Europejskiej
Europejski Fundusz Społeczny (UE EFS), Województwa Małopolskiego i Powiatu
Wadowickiego i Modernizacji kształcenia zawodowego w Małopolsce (MKZ) – (wzór
logo POKL, UF EFS, województwa i powiatu przekaże zamawiający). a/ lista
obecności uczestników kursu (z własnoręcznym podpisem ucznia, z każdego dnia
zajęć) -oryginał, b/ dziennik zajęć (kserokopia poświadczona za zgodność z
oryginałem), c/ lista z potwierdzeniem odbioru materiałów dydaktycznych przez
uczestników kursu (oryginał), d/ karty egzaminacyjne, jeśli były sporządzone
(kserokopie poświadczone za zgodność z oryginałem), e/ lista z potwierdzeniem
odbioru przez uczestników certyfikatów/zaświadczeń o ukończeniu kursu, zgodnych
ze wzorem MEN (oryginał), f/ poświadczone za zgodność z oryginałem kserokopie
wydanych certyfikatów/zaświadczeń o ukończeniu kursu, zgodnych ze wzorem MEN,
g/ imienny wykaz osób, które ukończyły i które nie ukończyły kursu (oryginał),
a przypadku gdy uczestnik nie ukończył kursu oświadczenie wskazujące powód
takiej sytuacji, h/ wyniki oceny merytorycznej przebiegu kursu-ewaluacja.
Tematyka zajęć: 1. Rodzaje usług i obiektów turystycznych, noclegowych i
gastronomicznych ( ich standardy, umiejscowienie, oferty). 2.Udogodnienia w
hotelach i obiektach noclegowych. 3.Żywność. Dania i potrawy serwowane w
obiektach gastronomicznych. 4.Układanie jadłospisu i dekorowanie miejsc pobytu
turystów i gości ( jadalnie, barki, kuchnie) 5.Informacja turystyczna na
terenie Polski i Unii Europejskiej 6.Stanowiska i obowiązki personelu punktów
turystycznych i gastronomicznych 7.Obsługa klienta : pasażera, gościa
hotelowego, turysty, kierowcy 8.Radzenie sobie z telefoniczną obsługa klienta.
9.Wypożyczanie i organizowanie środków transportu 10.Obsługa klienta w
obiektach gastronomicznych ( zamawianie i polecanie dań, udzielanie
informacji). 11.Planowanie wyjazdów i wycieczek zagranicznych 12.Rezerwacja
zamówień w ruchu turystycznym 13.Skargi, zażalenia, wnioski, reklamacje-ich
składanie i rozpatrywanie 14.Opisywanie i prezentowanie interesujących miejsc w
czasie oprowadzania turystów w naszym regionie jak I wybranych regionów w całej
Unii Europejskiej 15. Staranie się o pracę w branży turystycznej,
gastronomicznej i transportowej. Wzory podań o pracę, listów motywacyjnych i
CV. 16.Listy z przeprosinami. 17.Tworzenie turystycznego planu rozwoju.
18.Prowadzenie dokumentacji branżowej 19.Różne rodzaje podróżowania ( koleją,
transportem drogowym, morskim, powietrznym) 20.Tworzenie i odczytywanie map,
informatorów turystycznych, broszur, ogłoszeń, ulotek informacyjnych,
przewodników, rozkładów jazdy. 21.Odprawa pasażerów i bagażu na lotniskach.
22.Meldowanie i wymeldowywanie osób z obiektów noclegowych. 23.Bezpieczeństwo w
podróży (ubezpieczenie, szczepionki, cło). 24.Opis warunków pogodowych,
geograficznych 25.Rodzaje płatności. Waluty. Kupowanie pamiątek
26.Organizowanie konferencji. Wyposażenie. Strategie rozwoju turystyki w
krajach Unii Europejskiej. 27.Litery i cyfry-odczytywanie i wymowa.
28.Ekoturystyka ( ochrona środowiska ) 29.Podstawowe zagadnienia gramatyczne (
formy czasowe Present Simple Tense, Present Continuous Tense, Present Perfect
Tense, Present Perfect Continuous Tense, Past Simple Tense, Future Simple
Tense, be going to) 30.Rozumienie ze słuchu ( autentyczne nagrania z rozmowami
I sytuacjami z branży turystycznej, gastronomicznej I transportowej. Wartość
zamówienia jest mniejsza niż kwoty , od których jest uzależniony obowiązek
przekazywania ogłoszeń UOPWE..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.58.00.00-3.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.

 

II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie:
30.11.2011.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM,
FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY
SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

·        
III.3.2) Wiedza i doświadczenie

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego
warunku

o   
Wykonawca musi posiadać wiedzę i doświadczenie,
dlatego też musi wykazać w formie załączonego do oferty oświadczenia i wykazu
usług, potwierdzonego referencjami lub odpowiednimi dokumentami uprzednich
odbiorców usług, że w ciągu ostatnich 3 lat, a w przypadku, gdy okres
prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, licząc wstecz od dnia
upływu terminu składania ofert wykonał, co najmniej jedną usługę polegająca na
przeprowadzeniu kursu języka angielskiego. Wykonawca musi też wykazać, że wyżej
wymienione usługi wykonał należycie i skutecznie, z podaniem ich wartości,
przedmiotu, zakresu, dat i miejsc wykonania, oraz (fakultatywnie) nazwy, adresu
i telefonu odbiorców. Również kserokopie certyfikatów jakości usług, jeśli
takie Wykonawca posiada. Ocena spełnienia powyższych warunków będzie dokonywana
metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne
materiały dołączone do oferty.

·        
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego
warunku

o   
Wykonawca musi dysponować osobami zdolnymi do
wykonania zamówienia tj. posiadającymi odpowiednie kwalifikacje: co najmniej
trzyletnie doświadczenie w prowadzeniu kursów odpowiadających swoją tematyką
przedmiotowi zamówienia wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji
zawodowych, doświadczenia i wykształcenia oraz oświadczeniem, iż posiadają one
wymagane uprawnienia. Ocena spełnienia powyższych warunków będzie dokonywana
metodą: spełnia lub nie spełnia, w oparciu o dokumenty, oświadczenia i inne
materiały dołączone do oferty.

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ
WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ
NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

·        
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania
przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz
oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz
      wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również
      wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania
      spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat
      przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do
      udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy
      – w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i
      odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub
      usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • wykaz osób,
      które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności
      odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie
      robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji
      zawodowych, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania
      zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności, oraz
      informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami
    • oświadczenie,
      że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają
      wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich
      uprawnień

·        
III.4.2) W zakresie potwierdzenia
niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy
przedłożyć:

    • oświadczenie o
      braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis
      z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do
      rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art.
      24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed
      upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w
      postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku
      do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
  •  

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne
tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby
niepełnosprawne:
nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku
do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
nie

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna
specyfikacja istotnych warunków zamówienia:
www.powiat.wadowice.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem:
Starostwo Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, pok. nr 104
(I piętro).

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu lub ofert:
21.10.2011 godzina 10:30, miejsce: Starostwo
Powiatowe w Wadowicach ul. Batorego 2, 34-100 Wadowice, sekretariat pok. nr 314
(III piętro).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego
terminu składania ofert).

IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania
projektu/programu ze środków Unii Europejskiej:
Modernizacja kształcenia
zawodowego w Małopolsce w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie
zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii
Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez
państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które
miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:
tak

 

Pliki do pobrania: