Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II

Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II

Powiat Wadowicki realizuje projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach 10 Osi priorytetowej Wiedza i Kompetencje Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 Działanie 10.2 Rozwój Kształcenia Zawodowego Poddziałania 10.2.2 Kształcenie Zawodowe Uczniów – SPR

Projekt nr RPMP.10.02.02-12-0029/19 – Turystyczno-Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego II, wartość ogółem: 4 152 038,17 zł w tym dofinansowanie: 3 736 738,17, z  UE: 3 529 232,44 zł.

Celem projektu jest poprawa konkurencyjności absolwentów szkół zawodowych z terenu Powiatu Wadowickiego w branży turystyczno-gastronomicznej i administracyjno-usługowej poprzez podniesienie potencjału dydaktycznego CKZiU nr 1 w Wadowicach.
Cel będzie realizowany za pośrednictwem form wsparcia zaplanowanych w projekcie, tj.:
• kursów zawodowych dla nauczycieli (cukierniczy, kuchni molekularnej, produkcji lodów, operatora drona, obsługi programów graficznych), studiów podyplomowych (oligonofrenopedagogika, grafika komputerowa, turystyka i hotelarstwo), dwutygodniowych praktyk, staży dla nauczycieli przedmiotów, szkolenie rady pedagogicznej dotyczące wykorzystania e-podręczników, e-zasobów/e-materiałów dydaktycznych.
• kursów zawodowych dla uczniów: produkcji lodów, sztuki cukierniczej, kelnerski, profesjonalnej obsługi recepcji, animatora czasu wolnego, fotografii studyjnej, podstawy automatyki w oparciu o system Arduino, montażu filmowego, doskonalenia umiejętności wykonywania środków reklamowych z wykorzystaniem nowoczesnych technik cyfrowych, rysunku, „humor, radość czy smutek w reklamie” – od analizy do produkcji, obsługa kasy fiskalnej, obsługa programu finansowo – księgowego REWIZOR, ABC własnego biznesu – zakładanie e-firmy handlowej, jak zarządzać sobą w czasie – droga do kariery, efektywne kierowanie zespołem, warsztaty z komunikacji w biznesie i PR, prowadzenie księgowości w małej firmie – ryczałt, karta podatkowa, PKPiR, potraw wybranych kuchni regionalnych, potraw regionalnych kuchni francuskiej, potraw regionalnych kuchni włoskiej, produkcji sushi, produkcja zup azjatyckich, sporządzanie pierogów azjatyckich, kurs prawa jazdy kat. B, menager branży HO-GA-TUR, baristy, barmański z elementami sommelierstwa, pizzermena, kuchnia molekularna, kasjera złotówkowo-walutowego, obsługi systematycznej rezerwacji turystycznej
i informacji turystycznej, carvingu, wychowawca kolonijny, ECDL, operator drona, Adobe Indesign.
• płatnych staży wakacyjnych dla uczniów: za udział w stażu uczniowie otrzymują stypendium stażowe
w wysokości 2 200,00 zł brutto pod warunkiem zrealizowania 150h,
• doradztwa zawodowego (zajęcia– grupowe dla uczniów w zakresie doradztwa edukacyjno-zawodowego, dla każdej grupy przewidziano 15h zajęć),
• zajęcia przygotowawcze do matury (matematyka, język angielski, biologia),
• stypendium dla uczniów zdolnych (łącznie 15 stypendiów w każdym roku, wysokość pomocy stypendialnej 300,00 zł miesięcznie przez okres 10 miesięcy).

Szczegółowe informacje można znaleźć pod adresem strony internetowej: https://ckziu1wadowice.pl/index.php/dodatkowe/t-g-ckziu-ii\