Festiwal Doliny Karpia 2012

Festiwal Doliny Karpia 2012

W dniach 6-7 października 2012 roku odbyły się Zatorskie Żniwa Karpiowe 2012 w których udział wzięli Marszałek Województwa Marek Sowa, Starosta Wadowicki Jacek Jończyk oraz Przewodniczący Rady Powiatu Józef Łasak.
Impreza została zorganizowana przez Stowarzyszenie Dolina Karpia i zakończyła cykl imprez plenerowych pn. Festiwal Doliny Karpia 2012, realizowanych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

W sobotę 6 października 2012 roku na Łowisku Wędkarskim Podolsze w gminie Zator miało miejsce Święto Rybaka. Impreza realizowana była pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby oraz Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy. Nie zabrakło tam młodzieży z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu  Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy, która pod czujnym okiem nauczycieli serwowała szarlotkę, ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladą, pierożki z kurczakiem i smalec z ziołami.
W niedzielę 7 października po raz drugi zorganizowano Przegląd Produktów Lokalnych "Kulinaria", który miał na celu wyłonienie najlepszych potraw i nieprzetworzonych produktów spożywczych naszego terenu. Wystawcy zaprezentowali swoje smakołyki szerokiemu gronu odwiedzających imprezę, a specjalnie powołana Kapituła pod przewodnictwem Marszałka Marka Sowy przyznała najlepszym potrawom wyróżnienia. W gronie wyróżnionych znalazła się młodzież ZSRCKU w Radoczy, a uznanie kapituły zyskała „szarlotka”, która podbiła podniebienia wszystkich uczestników.
Szkołę na Żniwach Karpiowych reprezentowali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas trzecich: Anna Jochymek, Barbara Kadela, Maria Świerguła, Konrad Łubik oraz z klasy czwartej: Katarzyna Świerguła i Paulina Koczur.
Foto: ZSRCKU w Radoczy